رفتار پرخاشگرانه میتواند بخشي از رشد طبيعي کودک باشد. پرخاشگري اما میتواند نشان از مشکلات بزرگتري باشد که والدين در اين مواقع بايد از متخصصان کمک بگيرند.
چرا کودک رفتار پرخاشگرانه دارد؟
بعضي اوقات کودکان نوپا پرخاشگر هستند زيرا مهارتهاي کلامي براي تأمين نيازهايشان را ندارند. کودکي که نمیتواند بگويد: «اين کار را نکن»، وقتي خواهر و برادرش يک اسباببازي را از دسترس او خارج میکنند، ممکن است بزند يا گاز بگيرد تا نارضايتي خود را بيان کند.
کودکان در سنين مدرسه گاهي رفتار پرخاشگرانهاي دارند زيرا نمیتوانند احساسات خود را تنظيم کنند. کودکي که نمیتواند بگويد که من واقعا عصباني هستم، ممکن است با لگد زدن به والدين خشم خود را نشان دهد.
گاهي اوقات، کودکان به والدين خود ضربه بدني میزنند تا به آنچه میخواهند برسند. اگر کار آنها منجر شود که خانواده چيزي را در اختيار آنها قرار دهد، رفتار پرخاشگرانه آنها بدتر میشود، زيرا فکر میکند اين کار براي رسيدن به هدفش موثر خواهد بود.
چگونه به رفتار پرخاشگرانه پاسخ دهيم؟
مهم است که وقتي کودک رفتاري پرخاشگرايانه از خود نشان میدهد، شما رفتار خود را بالغانه و آگاهانه تنظيم کنيد. کودک شمت میتواند ياد بگيرد که به نااميدي و احساسات منفي خود به شيوه مناسبتري پاسخ دهد و شما دراين آموزش میتوانيد همراه او باشيد.
کودک را با پيامد فوری مواجه کنيد
هرگونه عمل پرخاشگرانهاي بايد نتيجه فوري در پي داشته باشد. بايد به کودک بياموزيد که چطور آرام شود. هدف نهايي تنبيه کودک نيست، بلکه بايد به او فرصت دهيد تا استراتژیهاي آرامش را تمرين کند. در ابتدا والدين بايد کنار او باشند و به او بياموزند که چطور رفتار کند.
يکي ديگر از پيامدهاي فوري جبران خسارت است. جبران خسارت میتواند شامل قرض دادن اسباب بازي مورد علاقه به کسي باشد که او را آزاد دادهاند.
همچنين يک کودک میتواند در اين مواقع امتيازات خود را از دست بدهد. يکي ديگر از راههاي کنترل پرخاش در کودکان، محروم کردن آنها به مدت 24 ساعت از وسايل مورد علاقه و يا محروميت از رفت به خانه دوست خود است.
اگر تلفن خود را در پرخاش شکست، نتيجه طبيعي را به دنبال دارد و آن بدون گوشي شدن است. پس به سادگي براي او تلفن خريداري نکنيد و درسي ارزشمند به او بدهيد.
سيستم رفتاري شما مبتني بر نظم و انضباط و نه مجازات است. خجالت دادن يا تزريق احساس شرمساري به کودک کار منفي است که منجر به افزايش پرخاش او میشود.
مهارتهاي جديد اجتماعي، حل مسأله و مهارتهاي حل تعارض، رفتار پرخاشگرانه را کاهش میدهند. اطمينان حاصل کنيد که نظم و انضباط شما به فرزندتان میآموزد که به جاي رفتار با پرخاش، چه کاري را انجام دهد. به او بگوييد که «کتک نزن» و سعي کنيد که بگوييد: «بهتر است حرف بزني».
به دنبال کمک حرفهای باشيد
گاهي اوقات،رفتار پرخاشگرانه ناشي از اختلالات رفتاري جدیتر يا شرايط بهداشت روان پيچيدهاي است. اگر رفتار کودک شما به راههاي عادي جواب نمیدهد، حتما با پزشک متخصص اطفال او مشورت کنيد.
منبع: .verywellfamily
نظرات کاربران
نظرات کاربران